Join camonica's empire

duminică, 2 iunie 2013

Comisia Europeană anchetează contractele de distribuţie încheiate de Apple cu operatorii telecom


Comisia Europeană (CE) a demarat o anchetă pentru a stabili dacă Apple și-a utilizat influența pentru a impune condiții incorecte operatorilor de telecomunicații mobile care vând iPhone. 

Operatorii telecom au primit de la Executivul european un chestionar pe această temă, la care companiile trebuie să răspundă până pe 17 iunie, scrie The Guardian.

Apple susţine că contractele cu operatorii corespund în totalitate legislaţiei locale, inclusiv în Uniunea Europeană.

Aserţiunea că Apple deţine o poziţie dominantă este dificil de argumentat, deoarece liderul pieţei telefoanelor mobil este Samsung Electronics.

În preambulul chestionarului se arată că executivul UE verifică un posibil comportament anti-concurenţial în UE sau în Zona economică europeană în ceea ce priveşte distribuţia smartphone-urilor Apple şi limitarea sau blocarea anumitor funcţii tehnice ale Iphone-urilor.

Comisia este în posesia unor informaţii care arată că Apple şi operatorii de reţele mobile au încheiat acorduri de distribuţie care ar putea conduce la excluderea altor producători de smartphone-uri de pe piaţă.

Există de asemenea semnale că anumite funcţii tehnice ale iPhone sunt dezactivate la anumite produse Apple în anumite ţări europene.

Printre altele, CE întreabă operatorii dacă au fost obligaţi să se angajeze contractual la achiziţia unui număr minim de iPhone-uri într-o anumită perioadă de timp, precum şi care este raportul dintre cererea pentru smartphone-ul Apple şi acest volum minim.

Totodată, Comisia vrea să afle conform căror criterii s-a ajuns la o astfel de clauză a volumului minim şi care sunt consecinţele nerespectării unui astfel de angajament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu