Join camonica's empire

duminică, 2 iunie 2013

Foxconn va inceta sa mai fie principalul partener al Apple

Treptat, Apple renunta la practica unui singur producator pentru componentele sale – compania taiwaneza Foxconn. Un un parteneriat vechi numai intre doua societati, dar si a fondatorilor lor – Steve Jobs si Terry Gou, scrie Wall Street Journal. Dar de cand la carma Apple a venit Tim Cook, gigantul american a decis o diversificare a lantului de livrari, acordat o parte din comenzi altui producator – compania Pegatron Corp.


Relatiile de colaborare dintre Apple si Pegatron dateaza din 1999, dar s-au accelerat in 2011, cand a inceput asamblarea unor loturi reduse cantitativ de smartphone-uri iPhone. Ulterior insa, Pegatron a ajuns producatorul de baza a versiunii reduse a tabletei iPad – iPad Mini. Acum, scrie WSJ, Pegatron va fabrica noile iPhone-uri de la Apple, mai ieftine si pe care compania americana le va lansa in aceasta vara.

In esenta, comenteaza in continuare WSJ, acest lucru marcheaza sfarsitul monopolul Foxconn asupra productiei tuturor principalelor dispozitive mobile ale Apple. Sursele WSJ subliniaza ca Apple a angajat procesul de diversificare a productiei dupa ce anul trecut la uzinele Foxconn s-a produs o defectiune tehnica, iar noile modele de iPhone 5 au ajuns in vanzare cu zgarieturi pe carcasele de aluminiu.

In plus, decizia Apple de a-si extinde capacitatile de productie vine ca o replica la concurenta tot mai mare din partea companiei sud-coreene Samsung Electronics, care-si sporeste rapid ponderea pe piata telefoanelor inteligente. Noul partener al Apple a acceptat, conform surselor WSJ, a acceptat un profit mai mic realizat din asamblarea de telefoane decat Foxconn.

Pe de alta parte, Apple nu mai reuseste sa controleze Foxconn, care s-a transformat intr-un adevarat gigant industrial, unul dintre cei mai mari jucatori din domeniul asamblarii de aparate electronice. Spre exemplu, explica WSJ, Apple nu poate interveni in operatiunea de inlocuire a componentelor fara sa fie sanctionat de compania taiwaneza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu